Βγήκε απ’τα «σπλάχνα» του

Σκέψεις για τη νέα ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας:

Υπάρχει και αυτό το δημόσιο. Μια ομάδα εργαζομένων στο υπουργείο Παιδείας, αποδέχθηκε την πρόκληση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πριν από λίγους μήνες και προχώρησε στην κατασκευή καινούργιας ιστοσελίδας, με ότι μέσα, τεχνογνωσία, δυνατότητες διέθετε και σε βάση ανοιχτού λογισμικού, ώστε να προκύψει ένα λειτουργικό και εύχρηστο αποτέλεσμα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Η συγκεκριμένη ομάδα, θεώρησε ευκαιρία δημιουργίας την πρόταση της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου και στο πλαίσιο των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, άνθρωποι της πληροφορικής, εργάστηκαν με την τεχνογνωσία, τα μέσα και την εμπειρία που τους διέθετε η υπηρεσίας τους αλλά και το προσωπικό τους μεράκι και έφεραν σε πέρας αυτό το αποτέλεσμα με αυτό το κόστος: 150 ευρώ.

Σίγουρα δεν εργάστηκαν για κάποια πολυεθνική ή για κάποιο εμπορικό site ώστε να «αγχωθούν» για εξειδικευμένα τεχνολογικά ζητήματα και ειδικά σχεδιαστικά εφέ. Έφτιαξαν μια απλή και λειτουργική (όπως φαίνεται) ιστοσελίδα παροχής δημόσιας πληροφορίας και γενικά οποιουδήποτε είδους ενημέρωσης χρειάζεται να παρέχει ένα υπουργείο προς τους πολίτες.

Δεν τους ζητήθηκε και ούτε τους ενδιέφερε προφανώς το design ή κάποιο «φανταχτερό» αποτέλεσμα, παρά η λειτουργικότητα και η εναρμόνιση της ιστοσελίδας του υπουργείου, στην λογική και τη φιλοσοφία του ανοιχτού λογισμικού και του σύγχρονου τρόπου παρουσίας στο διαδίκτυο, με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Η επιτυχία του εγχειρήματος με το συγκεκριμένο κόστος για το δημόσιο ταμείο, ούτε ακυρώνει, ούτε ανατρέπει την αγορά «κατασκευής ιστοσελίδων» όπως έσπευσαν κάποιοι τρομαγμένοι «εκπρόσωποι» αυτής της αγοράς να λοιδωρήσουν.

Σίγουρα δίνει ένα παράδειγμα παραγωγής ικανοποιητικού αποτελέσματος από δημόσιο φορέα που δούλεψε συντεταγμένα με σκοπό να ωφεληθεί η πολιτεία. Δεν σημαίνει όμως πως αυτόματα, το Α ή Β ποσό που εκταμιεύθηκε «καθιερώνει νέους κανόνες στην αγορά».

Για να φτάσει το Υπουργείο Παιδείας σε αυτό το αποτέλεσμα, έχει ξοδέψει ήδη και συνεχίζει να ξοδεύει, αρκετά χρήματα για τον εξοπλισμό βεβαίως αλλά κυρίως για την εκπαίδευση, την εργασιακή εμπειρία και την σταθερή και αξιόπιστη μισθοδοσία, όλων αυτών των επιστημόνων της πληροφορικής που εργάστηκαν για την συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Και βέβαια όλα αυτά θα συνέχιζαν να χρηματοδοτούνται, ανεξάρτητα αν η ηγεσία προχωρούσε ή όχι στην κατασκευή νέας ιστοσελίδας.

Είναι λογικό λοιπόν, το υπουργείο από την πλευρά του να επαίρεται, ότι χρησιμοποιώντας τα μέσα και τις «εσωτερικές» του δυνατότητες, παρήγαγε αυτό το προϊόν σε αυτή την τιμή και από την άλλη η «αγορά» και ο ιδιωτικός τομέας, που διαθέτει ή δεν διαθέτει αντίστοιχες υποδομές και προσωπικό, να διαμορφώνει τις τιμές με βάση τους δικού του κανόνες.

Τώρα αν το παραπάνω εγχείρημα, είναι γροθιά στο μαχαίρι, για όσους ανέμεναν να συνεχίσουν να πουλάνε «αέρα» και «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», σε οργανισμούς του δημοσίου που έχουν τη δυνατότητα να τις απορρίπτουν, παίρνουν την απάντηση τους, από την δύσκολη εποχή που διανύουμε και τις νέες ανάγκες και συνήθειες που καθιερώνει.

Έγραψαν ακόμα:

Ο Γιώργος Κρόγιας

Η «Μαριλού»

Ο Παναγιώτης Παπαχατζής

Το «Επίκαιρο»

Ο  Στέφανος Παλατζάς

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχόλια

 • SpyrosKoutsogiannis  On Ιουλίου 1, 2010 at 21:13

  Ένα θαυμάσιο παράδειγμα που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει βούληση το Δημόσιο μπορεί να επιτύχει αξιολογότατα αποτελέσματα με ευτελές κόστος, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του και το μεράκι και την όρεξη για δουλειά ορισμένων στελεχών αυτού. Δεν βρίσκω καμία εμφανή υστέρηση έναντι άλλων «επαγγελματικών» project που κόστισαν (δις) εκκατομύρια (έμεινα ακόμα στις δραχμές). Τώρα αν αυτό ρίχνει την «πιάτσα» ορισμένων που είχαν μάθει να εκμεταλλεύονται σκανδαλωδώς το δημόσιο ταμείο, ποσώς λυπάμαι.

 • gpapoul  On Ιουλίου 1, 2010 at 21:26

  Κι όμως φτάσαμε στο σημείο, αφού τα έχουμε ισοπεδώσει όλα, να λοιδωρούμε και το αυτονόητα ορθό, γιατί δεν μπορούμε (θέλουμε) να πιστέψουμε ότι υπάρχει και αυτό… ότι δεν ζούμε σε μια καταστροφή κι ότι υπάρχουν ακόμα κοιτάσματα προσφοράς και δημιουργίας. Έτσι για έχει στόχο και η ζωή μας…

 • satyrikon  On Ιουλίου 1, 2010 at 21:54

  Μεγα κατόρθωμα για 15χρονους πιτσιρικάδες!!!αλλά αυτό οι υπάλληλοι γιατί δεν το έκαναν τόσα χρόνια?τώρα τους ήρθε η επιφοίτηση?
  Αφήστε τα επικοινωνιακά τρυκάκια και σοβαρευτείτε….

 • gpapoul  On Ιουλίου 1, 2010 at 21:57

  @satyrikon την ίδια απορία μ’ έσενα έχω κι εγώ.

 • IaTriDis  On Ιουλίου 2, 2010 at 22:45

  Πολύ ενδιαφέρουσα ενέργεια!!! Πραγματικά. Επιτέλους να γίνεται και κάτι από μέσα μιας και υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις και να μην πλουτίζουν διάφορες εταιρίες που ζητάν τα κέρατα τους για τέτοιες δουλειές!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: